Webinar over de EU

  • 22 juni 2021 19:00 tot 21:00
  • locatie: Digitaal via Teams
Direct opslaan in uw agenda

Het Randstadteam in Brussel nodigt u uit voor een webinar over de EU èn een werkbezoek aan Brussel. 

In april 2020 zou een werkbezoek plaatsvinden van de Statenleden van de vier Randstadprovincies aan Brussel. Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus, is dit werkbezoek uitgesteld tot 14-15 oktober 2021. Om de tussenliggende periode te overbruggen, wordt op 22 juni een webinar georganiseerd over de EU. Dit webinar biedt de gelegenheid om alvast een update te geven over de stand van zaken op belangrijke dossiers die spelen in Brussel en over de manier waarop de beperkende maatregelen van invloed zijn op de manier van werken en lobbyen in Brussel. Als follow-up van het webinar, wordt in het najaar het werkbezoek georganiseerd. 

Het programma van het webinar is als volgt:

Opening
19:00 – 19:02: welkom door Catharina Lavrijssen (coördinator EU-samenwerking Regio Randstad) met korte toelichting over de Randstadsamenwerking.

19:03 – 19:10: opening door moderator Mendeltje van Keulen.

Deel I: “lobbyen in Brussel”
19:10 – 19:20: Michiel Rijsberman, Europa Gedeputeerde provincie Flevoland.

Michiel Rijsberman heet PS welkom namens de vier Europa Gedeputeerden. Hij geeft een toelichting over zijn rapporteurschap Europese Fondsen en activiteiten voor het Comité van de Regio’s en de context waarin Gedeputeerden lobbyen in Europa.

19:20 – 19:35: interview Mendeltje van Keulen met Jop van Unnik (delegatiecoördinator voor Nederland bij het Europees Comité van de Regio’s) over de werking van het Comité van de Regio’s.

19:35 – 19:45: ruimte voor discussie en vragen PS aan Michiel en Jop, begeleid door Mendeltje van  Keulen.

19:45 – 19:50     *** korte break ***

Deel II: inhoudelijke update Brusselse dossiers
Update van de dossiers waarover de provincies momenteel spreken in Brussel. De dossierhouders van de Randstadprovincies die in Brussel de belangen behartigen, verzorgen elk een pitch van ongeveer 7 minuten over de topactualiteiten op hun dossiers. Na elke pitch is er circa 8 minuten gelegenheid  voor het beantwoorden van vragen. De leden van de Provinciale Staten kunnen vragen stellen via de chatfunctie tijdens de pitches.

19:50 – 20:05 Ilse Buijs (provincie Noord-Holland) over landbouw en biodiversiteit.

20:05 – 20:20 Joanne Swets en Sjors Aartsen (provincie Utrecht) over duurzame en gezonde leefomgeving.

20:20 – 20:35 Sophie Vogelaar (provincie Zuid-Holland) over industrie en duurzame energie.

20:35 – 20:50 Sidony Venema (provincie Flevoland) over regionale ontwikkeling.

Afsluiting
20:50 – 21:00: wrap up door Mendeltje van Keulen. Persoonlijke ervaringen over de werking van Europa en benoemen high lights van het webinar en benoemen welke thema’s in het najaar verder kunnen worden uitgediept tijdens het fysieke werkbezoek aan Brussel.

Dit webinar vindt plaats via Teams. Nadat u zich via het aanmeldformulier heeft aangemeld ontvangt u per e-mail de link naar de Teams vergaderruimte.