J. (Joost) J.T.M. van den Donk

J. (Joost) J.T.M. van den Donk

Foto van J. (Joost) J.T.M. van den Donk

Contact informatie

Deze persoon heeft momenteel geen actieve functies

Naam: Joost van den Donk
Geboren: 22 september 1962
Woonplaats: Almere
Politieke partij: PvdA
Statenlid sinds: 2011
Gezinssituatie: getrouwd, twee zonen

Waarom bent u lid van uw partij?

Ik ben een sociaal democraat in hart en nieren. Voor mij is ieder mens in rechten en plichten gelijk. We moeten samen voor onszelf, elkaar en onze planeet zorgen. Daarin moet iedereen zijn steentje kunnen bijdragen. Ik hecht aan eigen verantwoordelijkheid, saamhorigheid en lotsverbondenheid. Er zijn veel misstanden die de overheid kan en moet aanpakken. Daar moeten de inwoners van Flevoland en de provincie gezamenlijk de schouders onder zetten, het eindresultaat moet zijn dat we de lasten en de lusten eerlijk delen en dat we naar vermogen doen wat we kunnen zonder elkaar daarbij uit te sluiten.

Wat doet u naast uw statenlidmaatschap in het dagelijkse leven?

Ik ben een ouder, een partner, een vrijwilliger, een organisatieadviseur en ik zet me waar ik kan in voor het geluk van mensen. Als ondernemer en freelancer ben ik altijd op zoek ik naar nieuwe opdrachten en uitdagende functies in veranderende en lerende organisaties.

Wat was voor u de directe aanleiding om politiek actief te worden?

De geboorte van mijn eerste kind in 1993 maakte iets in me los. In mijn omgeving zag ik dat er wel overal gebouwen en weinig actieve mensen waren en dat veel voorzieningen kampten met geldgebrek, personeelstekort en vrijwilligerstekort. Daar wilde ik iets aan veranderen, ik wilde dat de gemeente en de andere overheden meer van ons belastinggeld zouden gaan besteden voor de ondersteuning van activiteiten en de dromen van mensen en minder geld voor stenen en wegenbouw.

Waarvoor gaat u zich de komende jaren het meest inzetten?

De komende jaren wil ik de werkgelegenheid in de provincie een boost geven. De provincie moet haar geld en haar tijd inzetten voor mensen die een eigen bedrijf beginnen of willen uitbreiden. Dat vergt bij de provincie een andere manier van organiseren, denken, redeneren en communiceren. De kwaliteit van leven bij onze inwoners moet het uitgangspunt worden van goed overheidswerk. Ik wil de energie meer daar besteden waar dat ook veel banen creëert. Ik wil dat de mensen in de provincie dichter bij huis kunnen werken, wonen en recreëren. Door niet dagelijks uren in de file te staan krijgen mensen meer tijd voor hun gezin en voor vrijwilligerswerk. Mensen moeten hun werk ook meer vanuit thuis kunnen doen. Kantoorbanen en dagelijkse forensenstromen zijn volgens mij uit de tijd. Daarom wil ik graag dat de provincie experimenten met nieuwe vormen van werken, die niet uitgaan van aanwezigheid maar van productiviteit. Ik zie kansen in de zorg en in een diensteneconomie. De provincie kan meer aandacht en middelen besteden aan innovatie en kennisontwikkeling. In de moderne samenleving kan iedereen naar vermogen meedoen. Daarvoor wil ik lobbyen voor kortere werkweken en meer flexibiliteit dan de geijkte werkdag van 9 tot 5 en de geijkte werkweek van 5 werkdagen van op maandag t/m vrijdag. Een rustdag in de week is prima, maar dat mag ook iedere dag van de week zijn en mensen moeten hun eigen werktijden kunnen gaan bepalen en hun eigen leven kunnen vormgeven binnen de grenzen die we met elkaar hebben afgesproken. Het kan niet zo zijn dat minderheden in ons land regeren of anderen willen overheersen.

Wat is uw favoriete plaats/bezigheid in Flevoland?

Ik kan erg genieten van het uitzicht van de 30ste verdieping van het nieuwe WTC gebouw in Almere. Het is voor mij een plek waar je het innovatieve vermogen van onze provincie voelt. In de 70er jaren was hier alleen maar water, en zie wat er in de tussentijd is gebeurd. De Flevolander is een pionier, niets is onmogelijk.

Wat doet u graag in uw vrije tijd?

Ik heb weinig vrije tijd ;-) Ik speel en leer graag met de iPad, Wordfeud, Youtube, Twitter, Facebook, ik doe het allemaal. Het is voor mij een nieuwe manier om contact te maken met elkaar. Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden. Verder wandel ik met de hond, lees graag een boek, maak graag een praatje op straat, ben nog wel eens in een kroeg met vrienden en geniet ik van alle vormen van cultuur.

Laatste tweets

 • Profielfoto van Twitteraccount: J. (Joost) J.T.M. van den Donk

  Volgens de PIENTER Coronastudie was na de zomer 2020 5% van de Nederlandse bevolking immuun voor Corona. 10% verlie… twitter.com/i/web/status/1…

  02-02-2021

 • Profielfoto van Twitteraccount: J. (Joost) J.T.M. van den Donk

  @LindaMiriam @ConnieFranssen Vergelijk de prijzen hier bijvoorbeeld: rtlnieuws.nl/nieuws/nederla…

  28-01-2021

 • Profielfoto van Twitteraccount: J. (Joost) J.T.M. van den Donk

  @LindaMiriam @ConnieFranssen Politiek gaat altijd voor de laagste prijs. Het mag niets kosten en dat lokt vals spel uit.

  28-01-2021

 • Profielfoto van Twitteraccount: J. (Joost) J.T.M. van den Donk

  @verhaal140 @zwartekip En tot slot veel sterkte en beterschap voor je moeder.

  20-01-2021

 • Profielfoto van Twitteraccount: J. (Joost) J.T.M. van den Donk

  @verhaal140 @zwartekip Ok, ik zal je vanaf nu weer onpersoonlijk behandelen. Sorry dat ik je ontrief. Dat is onaard… twitter.com/i/web/status/1…

  20-01-2021

Meer tweets van J. (Joost) J.T.M. van den Donk