Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Vergadering : Seniorenconvent, 25 mei 2022 14:00:00

Algemene vergader informatie

Dit betreft een bijeenkomst voor genodigden.

Datum:
25 mei 2022, 14:00
Locatie:
Commissiekamer

Agenda

Hoofdvergadering

Commissiekamer
  • Aanleiding:
    Tijdens de Statenconferentie in 2019 zijn uiteenlopende onderwerpen besproken waaronder het vergadermodel. Na uitwerking door een werkgroep resulteerde dit in het Statenvoorstel Vergadermodel PS welke conform is besloten op 18 december 2019. In het Statenvoorstel staat ook dat het vergadermodel na 1 jaar geëvalueerd wordt.

    In december 2020 is in het seniorenconvent besloten de evaluatie van het vergadermodel uit te stellen en gelijk op te laten lopen met de evaluatie van de spreektijdenregeling (Statenbesluit Spreektijdenregeling, 16 december 2020).

    De evaluatie is met de nieuwsbrief van 17 januari 2022 uitgevraagd waarbij tot in februari de gelegenheid is geboden om te reageren.

    Bespreekpunten:
    a)      Het vergadermodel PS te handhaven
    b)      Te oordelen over het al dan niet digitaal vergaderen aan de hand van de notitie “beeldvorming op beeld” welke separaat is geagendeerd in het seniorenconvent op 25 mei 2022.
    c)       Kennis te nemen van de oproep om als statenleden meer met elkaar in gesprek te gaan voor een evenwichtig debat en te overwegen om meerdere woordvoerders per onderwerp toe te staan.
    d)      De Spreektijdenregeling te handhaven
    e)      Voorzitters te mandateren om te interveniëren in interrupties om te waarborgen dat het een korte verhelderende vraag is en dat deze vraag wordt beantwoord.

  • Aanleiding:
    De bijgevoegde memo is besproken in de Procedurecommissie. Het idee is de memo te verrijken met de input van diverse gremia en betrokkenen alvorens tot besluiten te komen. Met dat doel (input ophalen) is de memo geagendeerd in het seniorenconvent. U wordt geraagd aan te geven welke voor- en nadelen u ziet indien de beeldvorming -ook na Corona- digitaal plaatsvindt.

    Bespreekpunten:
    a)      Aan te geven welke voor- en nadelen u ziet indien de beeldvorming -ook na Corona- digitaal plaatsvindt.

  • Aanleiding

    In de PS vergaderingen van december en januari stonden interpellatiedebatten op de agenda. Deze interpellatiedebatten hebben in relatie tot de vergaderorde tot discussie geleid in het seniorenconvent, onder andere met betrekking tot spreektijd, deelname aan termijnen en te bespreken onderwerpen.

    Bespreekpunten:
    a)      Akkoord te gaan met minimaal drie verschillende experimenten met agenderingswijzen bij interpellatiedebatten afhankelijk van de situatie zoals genoemd in tabel 1.

  • Aanleiding:
    De Metropoolregio Amsterdam (hierna: MRA), waar de provincie Flevoland aan deelneemt, heeft een nieuwe governance structuur.

    Binnen deze nieuwe structuur, heeft het dagelijks bestuur het voornemen vaker in deelregio-verband op te trekken, ter voorbereiding op agendering en bespreking in de MRA.

    De griffiers van de betrokken raden en Staten (Almere, Lelystad en Flevoland) wensen voor hun raden en Staten eenzelfde ambitie te formuleren. Om vanuit overzicht tot inzicht naar betrokkenheid en impact te komen is een voorstel opgesteld voor een gezamenlijke regioadviseur.

    Daarnaast vinden diverse ontwikkelingen plaats op het gebied van de implementatie van de Regionale Energie Strategie (RES). De RES 1.0 is in uitvoering, de start naar de totstandkoming RES 2.0 wordt nu gemaakt en dient in juli 2023 door raden en staten te worden vastgesteld. Ontwikkelingen die betrokkenheid van raden, Staten en omgeving vragen.

    Denk aan participatiemogelijkheden voor inwoners en belanghebbenden en het betrekken van raden en Staten met gezamenlijke bijeenkomsten bij de verdere totstandkoming van de RES 2.0. Daarom zal de regioadviseur zich mede op richten op de RES.

    Een eerste versie van voorliggende notitie is besproken in het seniorenconvent van 20 april 2022. Op verzoek van het seniorenconvent is deze notitie aangevuld met een verduidelijking van de opdracht voor de regioadviseur en het opdrachtgeverschap. Het betreft een pilot voor de inzet van een gezamenlijke regioadviseur en mocht dit wenselijk zijn dat kan in een volgend  stadium worden afgewogen in hoeverre een regioadviseur wenselijk is voor andere samenwerkingsverbanden. 

    Bespreekpunten:
    a)      Over te gaan tot het werven van een gezamenlijke regioadviseur voor de raden en Staten van Almere, Lelystad en Flevoland, in eerste instantie voor de duur van één jaar, maar met mogelijkheid tot verlenging;
    b)      De regioadviseur de opdracht mee te geven op onafhankelijke wijze zorg te dragen dat de voltalige raden en Staten betrokken zijn en impact hebben op de regionale samenwerking in de MRA en RES;
    c)       De griffier aan te wijzen als opdrachtgever voor de regioadviseur;
    d)      De personeelslasten gelijkelijk te verdelen over de budgetten van de drie griffies;
    e)      De regioadviseur vooralsnog in dienst te laten treden bij de griffie van Flevoland, teneinde optimale kennisoverdracht vanuit de senior statenadviseur belast met MRA te doen plaatsvinden;
    f)        Deze functie vooralsnog voor 2022 incidenteel te financieren ten laste van het inhuurbudget van de Statengriffie;
    g)       Na een jaar over te gaan tot een gezamenlijke evaluatie van de inzet van een regio-adviseur en vooruitlopend hierop in de perspectiefnota voor 2023 rekening te houden met deze regio-adviseur (formatieplaats).

  • Aanleiding:
    De commissies hebben veel onderwerpen waarbij de Procedurecommissie gehoord de gedeputeerden het nodig vindt deze nog voor het zomerreces te behandelen. In het huidige vergaderschema is voor het eerst een complete BOB voor de Planning & Control stukken opgenomen. Hierdoor is er in deze periode minder ruimte in de reguliere commissies.

    In de Procedurecommissie is besloten om aan de voorzitter van Provinciale Staten te verzoeken het vergaderschema aan te passen om extra vergaderingen mogelijk te maken op 22 juni om alle onderwerpen te kunnen bespreken. Conform het Reglement van Orde artikel 15.4 kan de Statenvoorzitter, in overleg met het seniorenconvent, afwijken van het vastgestelde vergaderschema. Middels deze memo wordt u gevraagd u hierover uit te spreken.

    Indien er door de voorzitter in overleg met het seniorenconvent wordt besloten het vergaderschema niet aan te passen zal de Procedurecommissie een keuze maken in onderwerpen die voor het zomerreces geagendeerd worden en onderwerpen die na het zomerreces geagendeerd worden.

    Bespreekpunt:
    a)      De wens om extra commissievergaderingen op 22 juni te organiseren om alle aangedragen onderwerpen voor het zomerreces te bespreken.

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen