Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Vergadering : Seniorenconvent, 31 maart 2022 17:00:00

Algemene vergader informatie

 Let op: indien PS eerder aanvangt (15.30 uur) wordt de aanvangstijd gewijzigd naar 14.00 uur.

Datum:
31 mrt. 2022, 17:00
Locatie:
Kamer van Almere

Agenda

Hoofdvergadering

Kamer van Almere
  • Aanleiding:
    Tijdens de Statenconferentie in 2019 zijn uiteenlopende onderwerpen besproken waaronder het vergadermodel. Na uitwerking door een werkgroep resulteerde dit in het Statenvoorstel Vergadermodel PS welke conform is besloten op 18 december 2019. In het Statenvoorstel staat ook dat het vergadermodel na 1 jaar geëvalueerd wordt.

    In december 2020 is in het seniorenconvent besloten de evaluatie van het vergadermodel uit te stellen en gelijk op te laten lopen met de evaluatie van de spreektijdenregeling (Statenbesluit Spreektijdenregeling, 16 december 2020).

    De evaluatie is met de nieuwsbrief van 17 januari 2022 uitgevraagd waarbij tot in februari de gelegenheid is geboden om te reageren.
     

    Bespreekpunten:
    1.  Het vergadermodel PS te handhaven

    2.  Te oordelen over het al dan niet digitaal vergaderen aan de hand van de notitie “beeldvorming op beeld” welke separaat is geagendeerd in het seniorenconvent op 31 maart 2022.

    3.  Kennis te nemen van de oproep om als statenleden meer met elkaar in gesprek te gaan voor een evenwichtig debat en te overwegen om meerdere woordvoerders per onderwerp toe te staan.

    4.  De Spreektijdenregeling te handhaven

    5.  Voorzitters te mandateren om te interveniëren in interrupties om te waarborgen dat het een korte verhelderende vraag is en dat deze vraag wordt beantwoord.

  • Aanleiding:
    De bijgevoegde memo is besproken in de Procedurecommissie. Het idee is de memo te verrijken met de input van diverse gremia en betrokkenen alvorens tot besluiten te komen. Met dat doel (input ophalen) is de memo geagendeerd in het seniorenconvent. U wordt geraagd aan te geven welke voor- en nadelen u ziet indien de beeldvorming -ook na Corona- digitaal plaatsvindt.

    Bespreekpunten:
    a ) Aan te geven welke voor- en nadelen u ziet indien de beeldvorming -ook na Corona- digitaal plaatsvindt.

  • Aanleiding:
    In de PS vergaderingen van december en januari stonden interpellatiedebatten op de agenda. Deze interpellatiedebatten hebben in relatie tot de vergaderorde tot discussie geleid in het seniorenconvent, onder andere met betrekking tot spreektijd, deelname aan termijnen en te bespreken onderwerpen.

    Bespreekpunten:
    1. Akkoord te gaan met minimaal drie verschillende experimenten met agenderingswijzen bij interpellatiedebatten afhankelijk van de situatie zoals genoemd in tabel 1.

  • Aanleiding:
    Het Seniorenconvent de gelegenheid te geven wensen te formuleren inzake de Statenverkiezingen van 15 maart 2023 teneinde vanaf heden met de voorbereidingen van de verkiezingen te kunnen beginnen.

    Bespreekpunten:
    1) Kennis te nemen van de evaluatie campagne 2019 (bijlage 1 #2429273 en bijlage 2 #2429274);

    2) Kennis te nemen van de inrichting van het project Statenverkiezingen 2023 (bijlage 3 #2921870) -bestaande uit 9 deelprojecten- en aan te geven of dit naar uw mening volledig is;

    2) De statengriffier opdracht te verlenen tot het doen realiseren van het project Statenverkiezingen 2023, binnen de budgettaire kaders van de begroting 2022 en 2023 en gebruikmakend van een interne en externe projectleider
    Statenverkiezingen;

    3) Kennis te nemen van de ‘Evaluatie gezamenlijke IPO campagne (Bijlage 4 #2429251);

    4) Kennis te nemen van het voorstel ‘Voorstel campagne Provinciale Staten 2023’ (bijlage 5 #2935228) om op onderdelen opnieuw over te gaan tot een gezamenlijke campagne ter vergroting van de bekendheid met provincies. Hiertoe een financiële bijdrage van 10.000 euro te leveren;

    5) Kennis te nemen van de concept opdracht aan de projectleiders (bijlage 6 #2923790) en aan te geven of u nog specifieke wensen heeft;

    6) Aan te geven of u wenst over te gaan tot het instellen van een begeleidingswerkgroep Statenverkiezingen voor het deelproject ‘campagne’ (als politiek opdrachtgever) en zo ja, of u belangstelling heeft voor deelname;

  • Aanleiding:
    Het niet doorgaan van de bijeenkomst integriteit op 13 december 2021 door gebrek aan belangstelling. De afspraak is om éénmaal per jaar aandacht te schenken aan integriteit.

    Bespreekpunten:
    Te bespreken en daarbij te bevestigen dat de aanwezigheid van liefst alle statenleden tijdens de bijeenkomst over Integriteit op 20 april 2022 van belang is voor een succesvolle ontmoeting. Het omzetten van de bijeenkomst integriteit van december 2001 naar een aantrekkelijke fysieke bijeenkomst op 20 april 2022.

  • Aanleiding:
    In een nog lopende PS maken we mee dat we een motie vreemd niet toelaten (want dat was ooit bedacht omdat we in tijdsnood kwamen), een spreektijd hanteren van 3 minuten,  maar wel uitgebreid en ongelimiteerd gaan speechen omdat er twee Statenleden afscheid nemen. Die twee zaken kan ik niet rijmen.

    Bespreekpunten:
    Daarom stel ik voor om een maximale tijd voor dit soort ceremoniële zaken vast te stellen, zodat we tijd hebben om de zaken te bespreken waarvoor we hier bij elkaar gekomen zijn.

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen