MBO’ers spelen het allereerste Flevolandse Provinciespel

Gepubliceerd op: 21 januari 2019 11:00

Lachend zitten de 16 MBO-leerlingen in de Statenzaal. Of ze de microfoons mogen gebruiken? Jazeker! Zo schalt er opeens een jonge vrouwenstem door de Statenzaal. Nog meer hilariteit volgt. Twee uur later wordt er nog steeds gelachen, maar vooral serieus nagedacht over welke voorzieningen de jongeren belangrijk vinden voor de provincie. Binnen twee uur zijn ze van grappende jongeren veranderd in de Statenleden van de toekomst.


Na twee maanden voorbereiding werd vorige week het allereerste Flevolandse provinciespel gespeeld door leerlingen van het ROC Landstede uit Lelystad. Spelleider Rosa nam de leerlingen mee in het werk van de Statenleden. Welke keuzes maak je voor de provincie? Hoe zorg je dat de andere Statenleden het met jouw voorstellen eens worden?


De leerlingen mochten ook om hulp vragen aan Statenleden Margriet Papma (D66), Chris Jansen (PVV) of Johan van Slooten (CDA). Dat deden ze maar al te graag, want de Statenleden konden ze vertellen wat ze moesten doen als ze een voorstel hadden. Zo leerden de leerlingen dat je goed moet lobbyen voordat je een Statenvoorstel doet, zodat je Statenleden van tevoren al kan overtuigen, en ze je niet met moeilijke vragen overvallen.


De leerlingen waren vooral ook benieuwd hoe het werk van een Statenlid eruit ziet, wat doen statenleden nou de hele dag? Veel waren verbaasd dat de Statenleden ook nog een 'normale' baan hebben.


Na twee uur spelen stonden er verschillende voorzieningen op het speelkleed. Het vliegveld werd neergezet, omdat leerlingen graag vakantievluchten zien vertrekken vanaf Lelystad. De Statenleden vertelden hoe lastige keuze het vliegveld is, omdat het effect heeft op omwonenden. Daar hadden de leerlingen zelf nog niet meteen aan gedacht.


Maar vooral over stageplekken werd veel gepraat. De leerlingen gaven aan dat het lastig is om goede stageplekken te vinden en vonden dat de provincie daar meer mee moest doen. De aanwezige Statenleden hoorden de leerlingen serieus aan. Wie weet zien we binnenkort wel wat invloeden terug in de Statenzaal!

Provinciespel Flevoland