Verkiezingsshow op het MBO College in Lelystad

Gepubliceerd op: 08 maart 2019 17:30

Zo'n tweehonderd leerlingen hebben zich verzameld in de aula van het MBO College in Lelystad. Door de boxen klinkt opzwepende muziek. Statenleden Chris Jansen, Willem de Jager, Harold Hofstra en Janet Klijnstra staan achterin de zaal opgesteld. Eén voor een worden de statenleden naar voren geroepen en krijgen ze een minuut om zich voor te stellen. Want waar staan de PVV, de PvdA, de ChristenUnie en de VVD eigenlijk voor? Welke waarden dragen zij uit?

Statenleden bij Verkiezingsshow Lelystad
Statenleden Chris Jansen (PVV), Willem de Jager (PvdA), Harold Hofstra (ChristenUnie) en Janet Klijnstra (VVD) bij de Verkiezingsshow op het MBO College in Lelystad op 8 maart 2019.

De leerlingen van het ROC van Flevoland krijgen tijdens de Verkiezingsshow, die georganiseerd wordt door Provinciale Staten en Kern van de Zaak, de kans om de statenleden te leren kennen. Ze reageren zelf op de stellingen die de statenleden ook voorgelegd krijgen en mogen kritische vragen stellen aan de statenleden. Een week eerder kregen de leerlingen een workshop om de vragen voor te bereiden en aan te scherpen. En die had effect: er werden scherpe vragen gesteld en de politici werden goed onder druk gezet.

Verschillende onderwerpen kwamen aan bod. Zo ging het over onderwijs, maar ook over bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen. De verschillen tussen de standpunten werden meteen duidelijk. Waar Chris Jansen van PVV zei dat de PVV "voor bijvoeren en anticonceptie" is, argumenteerde Harold Hofstra van de ChristenUnie dat je "soms moeilijke keuzes moet maken. Het bijvoeren van herten is je kop in het zand steken". Ook leerlingen gaven hun mening, en vonden bijvoorbeeld dat het teveel over de herten in de Oostvaardersplassen gaat en dat er meer groen en bomen moeten komen.

Verkiezingsshow MBO College Lelystad
De verkiezingsshow op het MBO College in Lelystad met statenleden Chris Jansen, Willem de Jager, Harold Hofstra en Janet Klijnstra

De moeilijke keuzes waar statenleden soms voor staan werden ook duidelijk door het bespreken van het klimaat en Lelystad Airport. Sommige partijen willen actief maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan, maar zijn toch ook vóór Lelystad Airport, wat voor meer CO2-uitstoot zorgt. Daar werden de statenleden dan ook op aangesproken door de leerlingen. Janet Klijnstra van de VVD antwoordde dat het vliegveld voor heel veel banen zorgt, en dat dat voor haar partij een kans is die je niet kan laten liggen. Ook Willem de Jager van de PvdA was het hiermee eens, en zei: "Nederland moet zich aan internationale afspraken moet houden. Alleen samen kunnen we dit goed oppakken. Toch is de PvdA voor meer vliegtuigen die op Lelystad Airport aanvliegen: Lelystad Airport levert namelijk zo'n 2500 banen op."

In een uur kregen de leerlingen meer te weten over de verschillende partijen, in de hoop dat degenen die op 20 maart mogen stemmen, dat ook daadwerkelijk gaan doen. Want, zoals de winnares 'beste vraag' uit de zaal ook opmerkte: "Stemmen is echt belangrijk. Daarmee heb je invloed op je toekomst. En niet alleen je eigen toekomst, maar ook die van je kinderen."