Cursus Politiek Actief gestart!

Gepubliceerd op: 03 maart 2022 11:03

In geelblauwe banen verspreidt het provinciehuis van Flevoland een vreedzaam en verregaand licht tijdens duistere dagen. Binnen blijft een groepje belangstellende bezoekers dichterbij huis. Dit voorjaar nemen zij van alle kanten een kleurrijk kijkje in de provinciale politiek. De volksvertegenwoordigers zijn hun gids.

Niet blij

Vanuit een deinend dichtritme meanderen de vloeiende volzinnen voort tegen de achtergrond van weidse vergezichten. Flevoland is een provincie van strategie en van transitie, van doen en van groen, van pionieren en van polderen. Zodra de rijmende regels met mooie ronde wendingen hun einde hebben bereikt, schakelt de deskundige van het politieke voorlichtingsinstituut ProDemos haar scherm uit. Ze kijkt tevreden. "Mooi filmpje hè?" Vanuit de zaal klinkt een ander geluid. "Nou, ik heb mijn dorp niet voorbij zien komen. Ik ben helemaal niet zo blij met het beleid van de provincie, maar de bestuurders zijn nog nooit naar ons komen luisteren. Daarom ben ik vandaag hier tijdens deze politieke cursus. Ik wil wel eens zien wat de provincie allemaal doet."

Gesprek met inwoners

Nadat gedeputeerde Cora Smelik een tijdje heeft zitten luisteren, treedt ze nu in alle rust naar voren. "Zelf ben ik lid van het College van Gedeputeerde Staten, dat het dagelijks bestuur van de provincie vormt. Ik ben voorgedragen door GroenLinks en door Provinciale Staten benoemd in het college. Als gedeputeerde draag ik onder meer verantwoordelijkheid voor bestuurlijke vernieuwing. Ik denk echt dat we het gesprek met inwoners nog beter kunnen vormgeven. Daar hebben we de afgelopen tijd ook echt ons best voor gedaan, door bijvoorbeeld een provinciale enquête uit te schrijven en bij mensen thuis langs te gaan. We willen aandacht blijven houden voor onze inwoners. Het is nog best goed mogelijk om je eigen achterban te bereiken, maar andere mensen ontmoet je veel minder makkelijk. Dus ik vind het heel fijn om u hier vanavond te zien."

Kinderen naar bed

Statengriffier Amanda Kost knikt instemmend. Zij geeft leiding aan het ondersteunend personeel van Provinciale Staten, een team dat de Statengriffie wordt genoemd. Vanuit die functie heeft zij een adviserende, toetsende en coördinerende rol voor de veertig leden van het provinciale parlement. Met het oog op de provinciale verkiezingen van volgend jaar organiseert de griffie de komende weken een speciale cursus, waarin betrokken Flevolanders de provinciale politiek vanuit alle richtingen kunnen verkennen. De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Tijdens deze eerste avond zijn elf inwoners met interesse naar het provinciehuis gekomen. "Wij zijn gek op mensen zoals u," zegt de griffier gloedvol. "U bent misschien pas net thuis of hebt de kinderen naar bed gebracht. Daarna kwam u hierheen om zich met de provinciale politiek bezig te houden. Dat soort mensen, daar zijn wij voor. Wij willen onze Statenleden helpen om zich te buigen over het beleid dat de provincie voert en daar politiek van te maken. De rest laten we graag aan het dagelijks bestuur over."

Treinreis

Want terwijl gedeputeerde Smelik elke dag van de week aan haar bestuurlijke werk kan besteden, bedrijven de leden van Provinciale Staten alle politieke bezigheden buiten hun betaalde baan om. "Per week vraagt het Statenwerk toch al snel zo'n twintig uur van mijn vrije tijd. Meer moet het ook niet worden, want dan wordt de rest van mijn gezin boos," knipoogt Tiko Smetsers. Als fractievoorzitter van D66 is hij samen met Sylvia Kers (Partij voor de Dieren) te gast in de zaal om te vertellen over het vak van volksvertegenwoordiger. Gelukkig reis ik vaak met de trein en kan ik onderweg naar huis mijn stukken lezen. Best een hele klus hoor, als je een document van tachtig pagina's moet doornemen. Maar we hebben al veel bereikt, ook samen met de Partij voor de Dieren. Vanuit de Staten is onlangs bijvoorbeeld het plan goedgekeurd om binnen Flevoland een speciaal fonds voor culturele ontwikkeling in te stellen. Daar hebben we jarenlang hard voor gewerkt en daar doen we het voor. Trouwens, allebei komen we uit het dorp van daarnet."

Lekenbestuur

De Statengriffier ziet de trein met Tiko Smetsers graag komen. Rechtstreeks vanuit de maatschappij. "Onze Provinciale Staten vormen een lekenbestuur," legt ze uit. "Dat is maar goed ook, want anders zouden alle besluiten genomen worden vanuit een kantoor of een kamertje. Nee, een volksvertegenwoordiger moet zelf in de maatschappij staan."

Zij aan zij

De tafeltjes in de zaal zijn in ieder geval zij aan zij geschoven. "We lijken nota bene al wel een politieke fractie," merkt iemand droogjes op. Kan dat niet anders?" De begeleider van ProDemos glimlacht. Volgende week zal de groep voor een kring kiezen. Met ruimte in het midden.

Door: de Rollende Pers Provincie Flevoland