Eerste Kamer opnieuw verkozen

Gepubliceerd op: 02 juni 2023 14:06

De samenstelling van de Nederlandse Eerste Kamer wordt bepaald door getrapte verkiezingen. Sinds de grondwetsherziening van 1983 wordt de Eerste Kamer in principe eens in de vier jaar gekozen. De verkiezing wordt - behalve in geval van vervroegde ontbinding der Kamer - gehouden binnen drie maanden na de verkiezing van de leden van Provinciale Staten.

Provinciale Staten van de Provincie Flevoland hebben in een bijzondere Statenvergadering op 30 mei 2023 vanaf 14.30 uur de stemmen uitgebracht voor de Eerste Kamer. Deze Statenvergadering is hier terug te zien.

Er zijn 41 stemmen uitgebracht door de aanwezige Statenleden, waarvan 2 volmachten. De vastgestelde uitslag, zoals bekendgemaakt tijdens de zitting van de Kiesraad op 1 juni jl., luidt:

Uitslag Eerste Kamerverkiezingen Flevoland

Er namen 16 partijen deel aan de verkiezing, met in totaal 353 kandidaten.
Er zijn 19 kandidaten verkozen met voorkeursstemmen, waarvan 2 kandidaten anders niet benoemd waren geweest. Van de 75 te verdelen zetels zijn er 68 volle zetels toegewezen en 7 restzetels.

De totale zetelverdeling per partij in de Eerste Kamer ziet er als volgt uit:

Uitslag Eerste Kamerverkiezingen landelijk


Voorzitter Wim Kuijken van de Kiesraad overhandigde de uitslag aan het eind van de zitting aan Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Het proces-verbaal van de uitslag van de Eerste Kamerverkiezing kunt u hier vinden: Uitslag Eerste Kamerverkiezing 2023 

Alle processen-verbaal zijn (met weglating van de handtekeningen) op de website van de Kiesraad gepubliceerd.

Dinsdag 6 juni volgt nog het geloofsbrievenonderzoek waarna de nieuwe leden op 13 juni voor het eerst bij elkaar zullen komen.