IDAHOT Day

Gepubliceerd op: 17 mei 2023 10:05

Vandaag 17 mei is de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie, ofwel IDAHOT Day. Een dag waarop internationaal aandacht is voor het verschijnsel haat op grond van seksuele oriƫntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken.

IDAHOT Day
Internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie (IDAHOT)

De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT: International Day Against Homophobia and Transphobia. Om inclusief te zijn en de veelkleurigheid van de samenleving in seksuele oriƫntaties en gender identiteit en expressie te benadrukken, staat 17 mei voor een wereldwijde viering van seksuele en gender diversiteit.

De datum van 17 mei is de dag in 1990 dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Tot dan toe stond homoseksualiteit te boek als psychische aandoening, met alle nadelige gevolgen voor lesbiennes, homoseksuelen en biseksuelen.

Vanaf 2003 worden jaarlijks op 17 mei in meer dan 150 landen activiteiten opgezet. De dag heeft erkenning gekregen van diverse staten en overheden, waaronder het Europees Parlement.