Jongerendebat brengt afstandelijke politiek veilig dichtbij

Gepubliceerd op: 10 maart 2021 10:03

Op weg naar het Lagerhuis
Jongerendebat in het Provinciehuis

Nog nooit voelden de deelnemers aan de debatwedstrijd Op Weg naar het Lagerhuis zich zo ver van elkaar verwijderd. Ze moeten onverzettelijk blijven en kunnen geen enkele toenadering zoeken. Toch blijken ze niet alleen te staan. Op gepaste afstand wordt hun boodschap met instemming beantwoord.

Lijnrecht tegenover elkaar nemen de zes leerlingen van het Almere College in Dronten, ISG Arcus in Lelystad en het Baken Park Lyceum in Almere hun posities in. "Provinciale Staten? Daar had ik tot twee weken geleden nog niet eens van gehoord. Ik moest eerst googlen om te kijken wat die mensen precies deden." Had ze veel eerder kunnen doen, vindt haar politieke tegenstander. "Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om je in de politiek te verdiepen. Je kunt de politici heel eenvoudig bereiken. Kijk, daar zitten ze."

Luisterend oor

In de grote zaal van het provinciehuis houden drie Statenleden keurig het midden tussen de verschillende zijden. Bij Bryant Heng (ChristenUnie), Sylvia Kers (Partij voor de Dieren), Arief Khedoe (DENK) en Bas de Reus (GroenLinks) vinden alle jongeren vandaag een luisterend oor. De politici weten dat ze aangesproken worden. "Want Provinciale Staten, dat klinkt best een beetje spannend hoor. Ik voel mij eigenlijk nauwelijks bij de politiek betrokken."

Kraakhelder signaal

De gesprekken bewegen zich deze middag snel heen en weer. Soms hakkelen en haperen de stemmen even. De voorzitter van de vergadering spreekt soms onbedoeld op gedempte toon en de beweringen van de kandidaten zijn soms moeilijk te verstaan. Door die ruis heen valt echter een kraakhelder signaal te horen. Hier wordt een woordenstrijd om de winst gevoerd. De beste deelnemer van deze dag mag namelijk meedoen aan de landelijke finale van het programma Op Weg naar het Lagerhuis, die zondag 9 mei op televisie wordt uitgezonden.

In de ogen kijken

Daarom kijkt de achterban van de jonge redenaars aandachtig mee in de klas. Met bungelende benen of met de armen half verscholen achter een schooltafel. Vanwege de genomen coronamaatregelen moeten zij blijven zitten waar ze zitten. Terwijl in de zaal de zoemer klinkt, draaien hun leeftijdsgenoten hun standpunten ineens ronduit om. Zonder een stap te verzetten natuurlijk. De volksvertegenwoordigers worden nu ineens verdedigd door degenen die hen zojuist nog nauwelijks kenden. Na afloop van het debat kijken alle partijen elkaar eerlijk in de ogen. "Jullie stem wordt gehoord," benadrukken de Statenleden stellig. "Wij houden aandacht voor jongeren, zeker ook in deze tijd." Daarmee blijkt het laatste woord nog niet gezegd. "Als lid van de leerlingenraad nodig ik jullie uit," zegt één van de jongeren ferm. "Maak het niet te moeilijk. Kom eens bij ons langs op school." Die oproep zegt genoeg. Afgesproken.

V-rede

In de zaal en op school wordt het stil. Woorden kunnen mensen niet alleen uit elkaar houden, maar ook samenbrengen. Tussen de debatten door wordt daarom een speciale V-rede voorgedragen, waarin een leerling in anderhalve minuut aandacht vraagt voor een maatschappelijk probleem. De scholiere die in beeld verschijnt, pleit in coronatijd voor een goed gesprek met jongeren over hun geestelijke gezondheid. Ook die toespraak verdient een breder publiek op televisie, vinden de Statenleden. De boodschap van deze leerling blijft nog lang hangen. Zelfs als de waan van de dag weer doordringt in de zaal.

Luid en duidelijk

Want het is nu eenmaal verkiezingstijd. Hoewel de rest van Nederland volgende week pas kleur bekent met het rode potlood, zijn de stembussen op scholen al gesloten. "Het is tijd voor de uitslag van de schaduwverkiezing!" kondigt een voormalig Lagerhuis-winnares aan. Bryant Heng wrijft zich in de handen. "Hopen op een goede uitslag. Net als vorig jaar." In het verleden behaalde resultaten blijken echter geen garantie voor de toekomst. Zijn partij lijkt bij deze toekomstige kiezers uit de gunst te zijn geraakt. Drie van hen verlaten het provinciehuis met een glanzende bokaal als beloning. Hun boodschap is vandaag luid en duidelijk overgekomen. Hoe blikkerig misschien soms ook.