Provinciale cursisten worden politiek beheerst machtig

Gepubliceerd op: 17 maart 2022 14:03

Vaak voeren de veertig volksvertegenwoordigers van de provincie Flevoland de bestuurlijke besprekingen stevig vanaf hun zetel. Vandaag staan ze aan de andere kant van de tafel. Want de inwoners op de eerste rang. Tijdens een kleurrijke kennismaking vragen zij de Statenleden vol overtuiging om verantwoording.

 

Franco Achtien (VVD) en Yvonne den Boer (D66)
Statenleden Achtien en den Boer tijdens de cursus Politiek Actief.

De zachtblauwe stoelen vormen samen een keurige kring. In de ruime binnenring staat een vriendelijke heer. Hij is representatief gekleed in een donkerblauw jasje, een lichtblauwe blouse en een donkere broek. Het zijn de kleuren van de partij waar hij vastbesloten voor gekozen heeft. "Jan de Haan," stelt de man zich voor. "Ik ben sinds 2019 Statenlid voor de VVD." De Haan is gekomen om rekenschap af te leggen. Tijdens de provinciale cursus 'Politiek Actief in de Provincie' maakt hij tegenover alle deelnemers de balans op rondom de bestuurlijke begroting. "Toen ik drie jaar geleden in Provinciale Staten kwam, wist ik helemaal niets over onze financiën," geeft hij eerlijk toe. "Inmiddels durf ik wel te zeggen dat we onze zaken als provincie goed op orde hebben. En..."

Coronafonds

Ineens kijkt hij recht in de ogen van een kritische toeschouwer. "Mag ik wat vragen?" Aan de overkant wordt dankbaar het woord genomen. "De provincie besteedt geld aan allerlei doelstellingen. Nieuwe natuur, een mooie cultuur en een sterke landbouw bijvoorbeeld. Maar je kunt toch niet alles willen?" De Haan schudt het hoofd. "Je kunt niet alles willen en dus moeten we samen keuzes maken. Soms al ver van tevoren, maar soms ook op onverwachte momenten. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld een coronafonds ingesteld om ondernemers te ondersteunen die door de pandemie in de problemen komen. Dan doen we een beroep op onze financiële reserves."

Diplomatiek

Tijdens het vervolg van zijn verhaal blijven de inwoners hem onderzoekend aankijken. Jan de Haan gunt de provincie weliswaar genoeg krediet, maar deze Flevolanders letten op de centen. Ook een Statenlid kan zijn geld maar één keer uitgeven. "Wat vindt u dan van Lelystad Airport? En de plaatsing van windmolens?" De Haan glimlacht diplomatiek. "Nu vraag je mij om een politiek standpunt," zegt hij vermaakt. "Die ga ik je niet geven. Nu niet tenminste."

Motie

Hij wisselt een veelbetekenende blik met een paar van zijn collega's, die al even geamuseerd naar het gesprek hebben geluisterd. Na de pauze neemt partijgenoot Franco Achtien zijn plaats in. "Een Statenlid heeft natuurlijk een rol als volksvertegenwoordiger, maar moet ook beslissingen nemen in het algemeen belang van Flevoland. Die taken kunnen tegenstrijdig zijn en dat is soms best lastig." Gelukkig hebben Statenleden verschillende mogelijkheden om zich duidelijk te laten gelden binnen de politiek. "Als je een voorstel van het college aan wilt passen, dien je een amendement in," legt Achtien uit. "Wil je een oproep aan de gedeputeerden doen of hen een opdracht geven, dan kies je bijvoorbeeld voor een motie. Zo'n motie kun je soms ook gewoon zien als een politiek middel. Je krijgt niet altijd steun voor je plan, maar geeft wel een positief signaal af aan je achterban."

Openingsvraag

Langzaam nadert de avond zijn einde. Het wordt tijd om over scheidslijnen heen te stappen. In de verlichte hal van het provinciehuis komen inwoners en Statenleden nader tot elkaar tijdens verschillende gespreksrondes. Lubbert Schenk (ChristenUnie) staat aan een zwarte statafel en neemt een slokje water. "Ik heb een speeddate met u!" zegt een van de deelnemers aan de cursus enthousiast. "Mag ik de openingsvraag stellen? Wat maakt u zo trots op Flevoland?" Net als de vorige keer is ook Tiko Smetsers (D66) weer present. Hij wordt deze keer vergezeld door fractiecollega Yvonne den Boer, terwijl Henri van Ulsen zich bij zijn politieke partner Franco Achtien heeft gevoegd. Ruim een halfuur lang gonzen overal in de hal geanimeerde geluiden rond. Aan het einde van de avond nemen de deelnemers met een voldaan gevoel afscheid van het veelzijdige vijftal volksvertegenwoordigers. "Bedankt voor de date! Misschien kom ik je volgend jaar wel tegen op de lijst!" De stemhokjes op het stadhuis zijn nog nauwelijks gesloten, maar de provinciale potloden worden mogelijk alvast bijgepunt. Om heel neutraal een naam te noteren.

Door: de Rollende Pers Provincie Flevoland