Provinciale Staten vergadering van 25 januari 2023

Gepubliceerd op: 26 januari 2023 09:01

Afgelopen woensdag 25 januari 2023 hebben Provinciale Staten weer vergaderd. Hierbij een kort verslag van deze vergadering.

Benoeming: toelating tijdelijk Statenlid

De heer Chris Jansen is toegelaten als plaatsvervangend lid van Provinciale Staten voor de fractie PVV. Hij vervangt Statenlid mevrouw Irene Joosse die door ziekte voor langere tijd afwezig is.

Geheimhouding

Provinciale Staten bekrachtigt de geheimhouding op de grondwaardeberekening van Bataviawerf.

Vragenhalfuurtje

De fractie 50PLUS heeft vragen gesteld over de uitgaven uit het fonds verstedelijking Almere. Deze vragen zijn beantwoord door gedeputeerde De Reus. De fractie 50PLUS dient een motie "Meer grip op fonds verstedelijking Almere" in. De motie heeft bij de stemming geen meerderheid behaald en is daarmee verworpen (niet aangenomen).

De fractie JA21 en de fractie PVV hebben vragen gesteld over het onderwerp "Stikstof". Deze vragen zijn beantwoord door gedeputeerde Hofstra. De fractie JA21 heeft twee moties ingediend over "Het gelijkwaardigheidsprincipe hanteren voor de handel in stikstofrechten" en over "Geen marktmacht kopers groep stikstofrechten". De moties hebben bij de stemmingen geen meerderheid behaald en zijn daarmee verworpen.

Daarnaast hebben de fracties PVV, JA21 en de PvdD vragen gesteld over het onderwerp "Varend ontgassen". Deze vragen zijn beantwoord door gedeputeerde Van Gaal.

De fractie VVD heeft vragen gesteld over het onderwerp "Habitattype N2000". Deze vragen zijn beantwoord door gedeputeerde Hofstra.

Drie hamerstukken en drie bespreekstukken

Provinciale Staten hebben, zonder hierover in debat te gaan, de volgende voorstellen vastgesteld: "Rekenkameronderzoek fietsbeleid", "Ontwerp Algemene Subsidieverordening Flevoland 2023" en "Wensen en opvattingen bij AEF rapport naar een slagvaardiger IPO".

Doorontwikkeling Batavialand

Gedeputeerde Staten hebben aan Provinciale Staten een voorstel gedaan om de doorontwikkeling van Batavialand te kunnen realiseren. Bij dit agendapunt heeft de VVD fractie samen met de fracties 50PLUS en ChristenUnie een amendement "Doorontwikkeling Batavialand" ingediend. Het amendement heeft bij de stemming een meerderheid behaald en is daarmee aangenomen. Het (geamendeerde) voorstel van het college is daarna unaniem aangenomen.

Visie 'politiek aan het roer'

Met de visie 'Politiek aan het roer' geeft de Statengriffie invulling aan haar missie 'Ruimte voor de politiek' en vertaalt deze naar de ontwikkelingen en opgaven van deze tijd. Deze visie dient als inspiratie voor huidige en toekomstige Statenleden en fundeert de inzet en het handelen van de griffie. Het statenvoorstel is met meerderheid van stemmen aangenomen door Provinciale Staten.

Verbouwing provinciehuis fase 2: Inrichtingsprincipes voor het ontwerp

Gedeputeerde Staten heeft een voorstel voor de inrichtingsprincipes voor het ontwerp van de verbouwing van het provinciehuis voorgelegd aan Provinciale Staten. Na het vaststellen van de inrichtingsprincipes zal er een ontwerp door de architect worden gemaakt voor de begane grond, de Statenzaal, het restaurant en het werkgebied van de griffie. Provinciale Staten zullen dan beslissen over de basis van dit ontwerp en het beschikbaar stellen van de kredieten binnen de kaders van de begroting. De fractie PVV heeft bij dit agendapunt een amendement "Opnemen veiligheid als beslispunt in verbouwing provinciehuis fase 2" ingediend. Het amendement is unaniem aangenomen. Ook het (geamendeerde) voorstel van het college is unaniem aangenomen.

- Wat is een amendement? Een amendement is een voorstel om de tekst van een besluit in een Statenvoorstel te wijzigen. Als een amendement wordt aangenomen dan is het besluit in het Statenvoorstel aangepast zoals aangegeven in het amendement.

Moties vreemd aan de orde van de dag

Tijdens de Statenvergadering heeft de fractie PVV een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend over "Nee tegen kunstmuseum M". Op basis van een ordevoorstel heeft Provinciale Staten besloten het onderwerp op een nader te bepalen moment te bespreken. Daarom heeft de PVV de motie ingetrokken, en is er dus niet over de motie gestemd.

De fractie GroenLinks heeft samen met de fracties PvdA, ChristenUnie, D66 en CDA een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend over "Aanvulling Oekraïne Noodfonds". Deze motie is met meerderheid van stemmen aangenomen.

-Als een motie gaat over een onderwerp dat niet op de agenda van de Provinciale Staten staat, dan heet het een 'motie vreemd aan de orde van de dag'. Meestal gaat het dan om een actueel onderwerp.

Meer weten?

Op de website van Provinciale Staten kunt u de agenda en de vergaderstukken vinden en de vergadering terugkijken.