Terugblik 1e cursusavond Politiek Actief voor de Provincie op 10 juni

Gepubliceerd op: 12 juni 2024 15:06

Afgelopen maandagavond 10 juni was de eerste bijeenkomst voor de cursus Politiek Actief voor de Provincie Flevoland. Twintig inwoners van Flevoland hebben zich aangemeld voor deze cursus, die verzorgd wordt door ProDemos (Huis voor rechtsstaat en democratie). In drie theorie-bijeenkomsten krijgen de deelnemers inzicht in hoe de provincie draait. In de laatste bijeenkomst op 17 juli kunnen de deelnemers het politieke proces in actie te zien tijdens de Provinciale Statenvergadering. 

Tijdens deze eerste bijeenkomst is – naast introductie en kennismaking – inzicht gegeven in hoe Nederland wordt bestuurd en wat daarin de plaats van de provincie is. Wat politieke partijen zijn en hoe verkiezingen werken. De presentatie van 10 juni is inmiddels toegevoegd op de GO-kalender.

De tweede cursusavond is gepland op 24 juni:

De focus ligt dan op hoe de provincie werkt, hoe besluitvorming binnen de provincie gaat en hoe inwoners die kunnen beïnvloeden.

De derde cursusavond is gepland op 8 juli:

Dan gaat de cursus specifiek over de taken, rollen en instrumenten van Provinciale Statenleden en hoe het zit met de provincie financiën. Ook kunnen deelnemers kennismaken met enkele Staten- en burgerleden.

En de laatste bijeenkomst vindt plaats op 17 juli:

Deelnemers kunnen een Provinciale Statenvergadering bijwonen en eten na afloop een hapje mee.