Terugblik op Provinciale Statenvergadering 28 februari 2024

Gepubliceerd op: 29 februari 2024 11:02

Hier vindt u een terugblik op de Provinciale Statenvergadering van 28 februari 2024.

Benoemingen: toelating twee Statenleden en overige benoemingen

De heer Bleijenberg (SGP) en de heer Ruyssenaars (SterkLokaalFlevoland) zijn benoemd als Statenlid.
Daarnaast zijn de leden van de werkgroep Commissies en Procedurecommissie, een lid en een plaatsvervangend lid van de Programmaraad Randstedelijke Rekenkamer en een lid van de adviescommissie benoeming plaatsvervangend bestuurder-directeur Randstedelijke Rekenkamer benoemd.
Ook is de heer Santhagens beëdigd tot directeur van de Randstedelijke Rekenkamer. In alle vier provincies, die deelnemen aan de Rekenkamer, is hiervoor inmiddels een benoemingsbesluit genomen.

Wat doet de Randstedelijke Rekenkamer?
De Randstedelijke Rekenkamer kijkt naar hoe goed het provinciaal bestuur werkt in de provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Ze checken of de provincies doen wat ze hebben afgesproken, of ze dat doen zonder te veel geld te gebruiken, en of ze zich aan de regels houden. Wilt u meer weten? Ga naar www.randstedelijke-rekenkamer.nl.

Afscheid van twee Statenleden

De heer Post (SGP) en de heer Jansen (SterkLokaalFlevoland) hebben afscheid genomen als Statenlid. Zij worden toegesproken door onder andere commissaris van de Koning de heer Gerritsen. Hij bedankt hen voor hun inzet en de goede samenwerking en wenst hen alle goeds toe.

Interpellatiedebat: over het openbaar (bus)vervoer in Flevoland

De fractie ChristenUnie heeft een interpellatiedebat over het openbaar (bus)vervoer in Flevoland aangevraagd in het bijzonder over de perikelen bij busmaatschappij EBS. De fracties CDA, VVD, D66 en BBB hebben ook vragen voor deze interpellatie aangeleverd.

Een interpellatiedebat is een ingelast debat in een vergadering van Provinciale Staten. Elk statenlid kan een interpellatiedebat aanvragen om op deze manier politieke vragen aan het college te stellen over een bepaald onderwerp. Deze vragen zijn door gedeputeerde De Reus beantwoord. Een aantal fracties heeft moties ingediend tijdens dit interpellatiedebat. Hieronder staan de moties die in stemming zijn gebracht:

  • Motie 1 over 'Vervolgproces Openbaar (bus)Vervoer Flevoland' ingediend door de fracties ChristenUnie, BBB, PVV, VVD, SGP, CDA en JA21. Deze motie heeft een meerderheid van stemmen behaald en is daarmee aangenomen.
  • Motie 2 over 'Personeelswerving EBS' ingediend door de fracties CDA, PvdA en GroenLinks. Deze motie heeft geen meerderheid van stemmen behaald en is daarmee verworpen.
  • Motie 4 over 'Modaliteit bussen EBS' door de fracties BBB, PVV, VVD, SGP en ChristenUnie. Deze motie heeft een meerderheid van stemmen behaald en is daarmee aangenomen.
  • Motie 5 over 'Spreek EBS aan op hun communicatie' ingediend door de fractie PvdD. Deze motie heeft geen meerderheid van stemmen behaald en is daarmee verworpen.
  • Motie 8 over 'Boetebeding OV concessie IJssel-Vecht' ingediend door de fracties D66, JA21, PvdD en CDA. Deze motie heeft geen meerderheid van stemmen behaald en is daarmee verworpen.

Vragenhalfuurtje

De fractie BBB heeft vragen gesteld over 'TNO programma Energiearmoede'. Gedeputeerde Hofstra heeft deze vragen beantwoord.D
De fractie PvdD heeft vragen gesteld over 'bomenkap Gooiseweg'. Gedeputeerde De Reus heeft deze vragen beantwoord.
Tenslotte heeft de fractie PvdA, ook namens de fractie GroenLinks, vragen gesteld over 'Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) naar aanleiding van de evaluatie van het planbureau voor de leefomgeving'. Gedeputeerde Klopman heeft deze vragen beantwoord.

Twee hamerstukken

Provinciale Staten hebben, zonder hierover in debat te gaan, de volgende voorstellen vastgesteld: "Eerste begrotingswijziging 2024 Randstedelijke Rekenkamer" en "Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Randstedelijke Rekenkamer".

Vijf bespreekstukken

Actualisatie en wijzigen Financiële kaders in verband met invoering rechtmatigheidsverantwoording
In 2022 is de Wet versterking decentrale rekenkamers aangenomen in de Eerste Kamer. Onderdeel van deze wet is dat het college van Gedeputeerde Staten vanaf 2023 een rechtmatigheidsverantwoording moet opnemen in de jaarrekening. Het college stelt daarom voor aan Provinciale Staten twee verordeningen, een protocol en een normenkader te wijzigen.

Bij dit agendapunt heeft de fractie 50PLUS, samen met de fracties GroenLinks, JA21 en SterkLokaalFlevoland, een amendement ingediend over 'Aanpassen verantwoordingsgrens vanaf 2025'. Dit amendement heeft een meerderheid van stemmen behaald en is daarmee aangenomen.

Bij dit agendapunt heeft de fractie 50PLUS, samen met de fracties GroenLinks, JA21 en SterkLokaalFlevoland nog een amendement ingediend over 'Aanpassen verantwoordingsgrens vanaf 2026'. Dit amendement heeft een meerderheid van stemmen behaald en is daarmee aangenomen.

Het geamendeerde voorstel is met unanieme stemmen aangenomen.

IPO Bestuursprogramma 2023-2027
Het college stelt aan Provinciale Staten voor om geen wensen en opvattingen kenbaar te maken over het voorlopig vastgestelde IPO Bestuursprogramma 2023-2027.

Bij dit agendapunt heeft de fractie PvdD een amendement ingediend over 'Afspraken over wildopvang in IPO verband'. Dit amendement heeft geen meerderheid van stemmen behaald en is daarmee verworpen.

Bij dit agendapunt heeft de fractie SterkLokaalFlevoland een amendement ingediend over 'Data t.b.v. voortgangsmonitoring'. Dit amendement heeft geen meerderheid van stemmen behaald en is daarmee verworpen.

Het voorstel is met meerderheid van stemmen aangenomen.

Verordening Klankbordgesprekken Commissaris van de Koning en Provinciale Staten 2024 en Instellingsbesluit Klankbordcommissie
Het benoemen, opnieuw benoemen en ontslaan van de commissaris van de Koning wordt besloten door de Kroon. Maar Provinciale Staten geven advies hierover aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het is belangrijk dat de commissaris van de Koning duidelijke feedback krijgt van Provinciale Staten en ook zelf feedback geeft. Daarom worden regelmatig gesprekken gehouden tussen de commissaris van de Koning en Provinciale Staten om deze uitwisseling van gedachten te bevorderen. De voorgestelde commissie bestaat uit 5 leden, die ook fractievoorzitter zijn.

Bij het agendapunt Verordening Klankbordgesprekken Commissaris van de Koning en Provinciale Staten 2024 heeft de fractie JA21, samen met de fracties Forum voor Democratie en SterkLokaalFlevoland een amendement ingediend over 'Samenstelling Klankbordcommissie commissaris van de Koning vaststellen op zes leden'. Dit amendement heeft geen meerderheid van stemmen behaald en is daarmee verworpen.

De beide voorstellen (voor de verordening en het instellingsbesluit) zijn unaniem aangenomen.

Deelname AER organisatie comité
Provinciale Staten is voorgesteld het lidmaatschap van de Summer Academy Organisatie Comité van de Assemblee van Europese Regio's (AER) namens Provinciale Staten op te zeggen en om niet deel te nemen aan de Summer Academy van 2024.

Bij dit agendapunt heeft de fractie BBB, samen met de fracties SP, SterkLokaalFlevoland, PvdA en GroenLinks, een amendement ingediend over 'Niet opzeggen lidmaatschap AER en deelname in editie 2024'. Dit amendement heeft een meerderheid van stemmen behaald en is daarmee aangenomen.

Het geamendeerde voorstel is met meerderheid van stemmen aangenomen.

Meer weten?

Op de website van Provinciale Staten kunt u de agenda en de vergaderstukken vinden en de vergadering terugkijken.