Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Vergadering : Fractievoorzittersoverleg, 13 december 2023 14:00:00

Algemene vergader informatie

Datum:
13 dec. 2023, 14:00
Locatie:
Commissiekamer

Agenda

Hoofdvergadering

Commissiekamer
  • Aanleiding:
    De vertrouwenscommissie die namens de Staten belast was met het komen tot een voordracht aan de Staten voor een nieuwe commissaris van de Koning heeft haar werkzaamheden geëvalueerd. Hiermede zijn haar werkzaamheden afgerond.

    Het is gebruikelijk dat een delegatie uit de vertrouwenscommissie voortgaat in een zogenaamde ‘klankbordcommissie’, welke klankbordgesprekken voert met de commissaris van de Koning.

    Hiertoe wordt een verordening en instellingsbesluit opgesteld. De verordening regelt de werkzaamheden van de klankbordcommissie en wordt voorbereid door de Statengriffie.

    Uit de vertrouwenscommissie hebben de volgende leden aangegeven door te willen gaan als lid van de klankbordcommissie: mevrouw Keuter, mevrouw Müller, de heer Kok, mevrouw Straatsma en mevrouw Uitdewilligen.

    Bespreekpunten:
    Bespreken welke fractievoorzitters wensen deel te nemen aan de klankbordcommissie en hiertoe worden opgenomen in de voordracht welke aan de Staten wordt voorgelegd voor besluitvorming.

     

  • Aanleiding:
    In Provinciale Staten van 31 mei 2023 is de werkgroep Routekaart ingesteld.

    Bespreekpunten:
    Een mondelinge update van de stand van zaken van de werkgroep.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Aanleiding:
    Met de start van de statenperiode 2023-2027 is een toename te zien van het aantal Staten- en burgerleden  dat de vergaderingen bijwoont vanaf de publieke tribune. De Staten- en burgerleden die bij een vergadering aanwezig zijn maar niet deelnemen en niet op de presentielijst staan, ontvangen echter geen reiskostenvergoeding.

    Op grond van de Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers en de Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers hebben Staten- en burgerleden recht op reiskostenvergoeding voor het bijwonen van vergaderingen en voor het uitoefenen van de functie.

    Wanneer het bijwonen van vergaderingen (en niet het deelnemen) wordt geïnterpreteerd als het uitoefenen van de functie, is een reiskostenvergoeding mogelijk. Dit vraagt echter een aanpassing van de Verordening rechtspositie Staten- en commissieleden provincie Flevoland 2019. Als een aanpassing gewenst is, kan ook worden overwogen om in voorkomende gevallen de declaratie van reiskostenvergoeding om te zetten in een geautomatiseerde uitbetaling en daarmee de administratieve lastendruk van de fracties te verlagen.

    Bespreekpunten:
    Wenselijkheid om de Verordening rechtspositie staten- en commissieleden provincie Flevoland 2019 aan te passen op de volgende onderdelen:
    a) Reiskosten vergoeden voor bijwonen (niet deelnemen) van vergaderingen door Staten,- en burgerleden vanaf de tribune.
    b) Het provinciehuis als standplaats te hanteren voor het berekenen van reiskostenvergoeding bij werkbezoeken op vergaderdagen en deze geautomatiseerd uit te laten betalen.
    c) Geautomatiseerd uit te laten betalen van bijeenkomsten op het Provinciehuis.

     

  • Aanleiding:
    De griffie ontvangt met regelmaat verzoeken van fractiemedewerkers om deel te nemen aan bijeenkomsten. Daarnaast ontvangt de griffie verzoeken voor advisering bij de inzet van Stateninstrumenten zoals technische vragen, moties en amendementen. Het is belangrijk om hierbij in acht te nemen dat Statenleden, burgerleden en fractiemedewerkers wettelijk gezien een andere rol en positie hebben binnen ons democratisch bestel en dat dit ook iets betekent voor de ondersteuning vanuit de griffie. In deze memo zetten we een werkwijze is uiteengezet hoe de griffie we omgaan met verschillende ondersteuningsvragen.

    Bespreekpunten:
    a) Voorstel tot afspraken over ondersteuning door de griffie van Statenleden, burgerleden en fractiemedewerkers.

     

  • Aanleiding:
    In het FVO van 28 juni 2023 is de memo ‘reces en spoed’ besproken, waarin is vastgelegd wat wordt verstaan onder ‘reces’  en ‘spoed’ en  wat dit betekent  voor de werkprocessen van de griffie. De daarin voorgestelde definities en werkwijzen zijn om de vergadering van juni opnieuw onderschreven.

    In het Fractievoorzittersoverleg van 27 september 2023 is door de fractie PVV de volgend vraag gesteld: ‘Kunnen de afspraken rondom het zomerreces worden geëvalueerd ten aanzien van schriftelijke vragen?’

    Met de huidige afspraken is ruimte voor de volgende spoedzaken tijdens het reces:
    -Spoedvergadering voor een debat over een urgente zaak
    -Spoed schriftelijke vragen
    -Spoedmededelingen
    -Kennisgeving van overlijden (geen specifiek spoed proces, gaat altijd door). Indien is voldaan aan de definitie van spoed (zie memo) kunnen derhalve in het reces schriftelijke vragen worden gesteld.

     

    Bespreekpunten:

    a) Evalueren van de afspraken rondom het zomerreces ten aanzien van schriftelijke vragen.

     

  • Rondvraag 1: Terugblik op agenderingsverzoek SLF/50Plus in commissie RND (fractie GroenLinks)
    a) Moet er voor een agenderingsverzoek vanuit de Staten een minimum aan steun zijn uitgedrukt in aantal partijen of statenleden? Dit om te voorkomen dat statenleden persoonlijke stokpaardjes gaan berijden.
    b) Als statenleden een agenderingsverzoek indienen, moet deze -eventueel met behulp van de griffie- goed onderbouwd en duidelijk zijn. De indienende partij behoort zich aan het agendavoorstel te houden, anders mag de voorzitter het agendapunt stopzetten (dit kan ook in vragende vorm).
    c) Bij het uitnodigen van insprekers zorgt de indienende partij dat deze de verschillende kanten van een onderwerp belichten, dus geen drie sprekers uitnodigen die hetzelfde zeggen.

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen