Statenacademie - Waterstof, mobiliteit en warmte

  • 12 april 2021 18:00 tot 19:30
  • locatie: Rietkerkzaal
Direct opslaan in uw agenda

In november 2019 heeft Liander de Topklas 1.0 georganiseerd speciaal voor Statenleden. Hier werden handvatten gegeven om de energietransitie in Flevoland zo goed mogelijk vorm te geven. Tijdens deze sessie in het Provinciehuis, werd duidelijk dat de Statenleden graag meer informatie willen ontvangen over de nieuwste ontwikkelingen van de energietransitie. Zoals bijvoorbeeld waterstof, mobiliteit en warmte. Deel 1 van de topklas 2.0 is behandeld in de commissie RND en ging over de systeemefficiëntie van de RES.

In dit deel, deel 2, verdiepen we in een interactieve sessie de onderwerpen waterstof, warmte en mobiliteit.

Programma

1. Korte introductie van Liander

2. Waterstof

Waterstof wordt door veel partijen gezien als de oplossing voor de energietransitie. Door Statenleden mee te nemen in de ontwikkelingen, willen we inzichtelijk maken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van waterstof op middellange en lange termijn.

3. Warmte

Wat is de rol van warmte in de energietransitie? Welke bronnen zijn er, wat zijn de risico’s en voor wie zijn warmtenetten geschikt? Wij geven een inkijk in de mogelijkheden van

warmtenetten, de rol van de decentrale overheid en de netbeheerder en noodzakelijke aandacht voor wet- en regelgeving.

4. Mobiliteit

Het aantal elektrische voertuigen groeit. Dat levert uitdagingen op voor het elektriciteitsnet, maar ook kansen. Liander wil daarom dat ‘slim laden’ de norm wordt, laadinfrastructuur een integraal onderdeel wordt van (ruimtelijk) beleid en dat een vrije energieleverancierskeuze aan de laadpaal geborgd wordt. Deze bouwsteen mobiliteit geeft antwoord op de vraag: ‘hoe kom je als provincie tot visie en beleid rond mobiliteit’? Waar moet je, in ieder geval, over nadenken, aan welke beleidsknoppen kun je draaien en waar moet je als Statenlid allemaal op letten? En wat kan de netbeheerder bieden ter ondersteuning van de beleidsvorming?

5. Vragenronde

Activiteiten overzicht
madiwodovrzazo