Provinciaal jeugddebat roept brede instemming op bij Statenleden

Gepubliceerd op: 07 december 2022 09:12

Om een zegje te mogen doen in de politiek, moet je achttien jaar zijn. Maar tijdens het jaarlijkse Provinciaal Jeugddebat van de Nationale Jeugdraad maakten scherpzinnige scholieren vooraf al een plekje voor zichzelf vrij in de Statenzaal. Ze spraken met ervaren politici over bijvoorbeeld duurzame woningbouw en kiesrecht voor jongeren.

Meedoen in de maatschappij

Met de jaarlijkse bijeenkomst wil de Nationale Jeugdraad jongeren stimuleren om mee te doen in de maatschappij. Vijfentwintig frisse Flevolanders werden afgelopen donderdag dan ook uitgenodigd om op het provinciehuis een goed doordacht voorstel uit te werken en te presenteren. In de voorbereiding werden ze ondersteund door oud-deelnemers en vakkundige ambtenaren, waarna de deelnemers hun plannen mochten verdedigen tegenover vier professionele Statenleden.

Antwoorden op vraagstukken

De aanwezige Franco Achtien (VVD), Martin Minnema (GroenLinks), Sylvia Kers (Partij voor de Dieren) en Johan van Slooten (CDA) zijn afkomstig uit heel verschillende hoeken van de provinciale politiek, maar zaten deze middag eensgezind naast elkaar. Samen luisterden ze met veel plezier naar de antwoorden die de jongeren op actuele maatschappelijke vraagstukken hadden gevonden. Vanuit drie gelegenheidsfracties kregen zij interessante suggesties aangereikt. Zo opperde één van de fracties om duurzame nieuwbouw verplicht te stellen. Andere deelnemers droegen op hun beurt het idee aan om Flevolanders uit verschillende bevolkingsgroepen dichter bij elkaar te laten komen in hun eigen wijk. Al deze aanbevelingen konden buiten enkele kritische kanttekeningen op grote waardering rekenen van de Statenleden.

Jongerenraad

Bij redelijke voorstellen als deze blijkt de provinciale politiek ook graag bereid om die goedkeuring in de praktijk daadwerkelijk te bevestigen. Daar kunnen de leden van de Jongerenraad Flevoland over meepraten. Hun adviesgroep komt uitgerekend voort uit een plan dat tijdens de vorige editie van het jeugddebat werd ingediend. De provinciale volksvertegenwoordigers bespraken het signaal in januari van dit jaar in hun eigen vergadering en namen de wens van de jongeren unaniem over.

Provinciaal jeugddebat roept brede instemming op bij Statenleden

Kiesgerechtigde leeftijd

Inmiddels heeft de Jongerenraad al haar opwachting gemaakt bij een provinciale gespreksbijeenkomst met inwoners van Flevoland en sloten de leden zich aan bij een werkbezoek van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Tijdens het jeugddebat van donderdag deed de raad voor het eerst in de Statenzaal van zich spreken met een verzoek om de kiesgerechtigde leeftijd omlaag te brengen. Daarin vinden zij zowel de drie jeugdfrancties als de vriendelijke voorzitter aan hun zijde. "Jongeren van zestien hebben immers ook al een rijbewijs en krijgen steeds meer verantwoordelijkheden. Daar hoort het stemrecht ook bij. Bovendien volgden ze vaak al maatschappijleer op school en hebben ze dus zelf de kennis en ervaring om een goede keuze te maken."

Prefrontale cortex

Eén van de Statenleden kijkt nog een beetje weifelend. "Met achttien ben je volwassen. Is dat dan niet gewoon een mooie leeftijdsgrens." De jongeren kaatsen zijn opmerking terug met een verbluffende behendigheid. "Voorzitter, je prefrontale cortex is pas op je vijfentwintigste volledig ontwikkeld. Dus eigenlijk ben je dan pas volwassen!" Het Statenlid geeft zich glimlachend gewonnen. "Weet je, eigenlijk was ik het diep in mijn hart al meteen met je eens!" De voorzitter kijkt veelbetekenend de kring rond. "Hier kunnen de volwassenen nog wat van leren!"

Tevredenheid

Of het initiatief van de Jongerenraad ook daadwerkelijk aan de orde komt in een vergadering van Provinciale Staten, valt overigens zeer te betwijfelen. De verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd is geen kwestie die onder de verantwoordelijkheid van een regionaal bestuur valt. Toch zal de Jongerenraad de zaal met een tevreden gevoel hebben verlaten. Enkele van hun leeftijdsgenoten reageerden namelijk alvast voorzichtig enthousiast op de uitnodiging om hen te komen versterken. "Laten we snel gegevens uitwisselen."

Andere evenementen

Naast het Provinciaal Jeugddebat van de Nationale Jeugdraad werkt de provincie Flevoland ook mee aan andere evenementen om de betrokkenheid van jongeren bij de politiek te bevorderen. Zo vindt dit voorjaar weer een nieuwe editie van de debatwedstrijd Op Weg naar het Lagerhuis plaats en komt het politiek instituut ProDemos regelmatig naar Lelystad om een speciaal provinciespel met jongeren te spelen.

Door: De Rollende Pers