Vergaderingen Provinciale Staten 5 juli 2023

Gepubliceerd op: 02 juli 2023 14:07

Woensdag 5 juli staan er vanaf 19.00 uur twee vergaderingen van Provinciale Staten achtereenvolgens op de agenda. Dit betreft de vergaderingen rondom de aanbeveling van een nieuwe commissaris van de Koning.

Hoe gaat dit in z'n werk?

We beginnen om 19.00 uur met een besloten vergadering. Bij deze vergadering zijn alleen de leden van Provinciale Staten, de adviseurs van de vertrouwenscommissie (Jan de Reus en Hans Tijl) en Amanda Kost en de plaatsvervangend secretaris van de vertrouwenscommissie Sietze van Hemmen aanwezig. Verder helemaal niemand. De vergadering wordt ook niet opgenomen, gestreamd of op de website beschikbaar gesteld.

Tijdens deze vergadering worden, krachtens de Provinciewet, het verslag van bevindingen van de vertrouwenscommissie en de kandidatuur besproken en stemmen de leden van Provinciale Staten over de voordracht van de kandidaten en de voorkeursvolgorde. De stemming over de kandidatuur vindt geheim en dus schriftelijk plaats. De beraadslagingen over het verslag van bevindingen zijn niet openbaar en eeuwigdurend geheim.

Uiteindelijk komt hier 1 gekozen kandidaat uit. Tijdens deze besloten vergadering worden de Minister en Leen Verbeek ingelicht over de uitkomst van de stemming. Dit allemaal dus voordat de kandidaat openbaar gepresenteerd wordt. Hoe lang deze vergadering zal duren, is niet in te schatten. Geduld hebben dus!

Openbare vergadering met stemuitslag

Nadat de besloten vergadering gesloten is en alle vertrouwelijke documenten uit de zaal zijn vernietigd, lassen we en korte pauze in. Na deze korte pauze opent de Voorzitter van Provinciale Staten, in dit geval Tiko Smetsers (de vicevoorzitter) de openbare vergadering. In deze vergadering wordt bekend gemaakt wie er door Provinciale Staten aanbevolen wordt als nieuwe commissaris van de Koning, waarna de gekozene ook aanwezig zal zijn. Hetzij fysiek, hetzij digitaal. Zelfs hier kunnen we niets over zeggen!

De nieuwe commissaris van de Koning zal op 1 november 2023 worden geïnstalleerd.