Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Algemene vergader informatie

Datum:
13 jul. 2022, 12:30
Locatie:
Commissiekamer

Agenda

Hoofdvergadering

Commissiekamer
  • Aanleiding:
    Toegezegd is tijdens het debat in PS over de vaststelling van uw huidige RvO na een jaar te komen met een evaluatie. Dat zou betekenen dat dit najaar (september/oktober) bespreking van de evaluatie van het RvO kan plaatsvinden. Voor de wijze waarop geeft deze memo een advies.

    Bespreekpunten:
    a)Kennis te nemen van de aanpak evaluatie van uw Reglement van Orde (RvO) Provinciale Staten 2021 en

    b)De evaluatie middels een digitale uitvraag te doen plaatsvinden waarvan de resultaten in het najaar in het seniorenconvent worden besproken.

  • Aanleiding:
    De griffie heeft in de afgelopen periode een aantal maal de vraag gekregen of en zo ja welke normen er bestaan voor onderzoeken op initiatief van Provinciale Staten.

    Bespreekpunten:
    a)Aan te geven in hoeverre u aanleiding ziet om voor ‘onderzoeken op initiatief van de Staten’ tot een nieuwe norm te komen die laagdrempeliger is dan de huidige norm;

    b)Indien het antwoord op de vraag onder a) positief is:  Kennis te nemen van de concept-uitwerking van een laagdrempeliger norm en aan te geven of dit voor u werkbaar is;

    c)De door de griffie gehanteerde norm ten aanzien van hoorzittingen te onderschrijven en ook van toepassing te verklaren op overige inhuur van expertise ter ondersteuning van commissies.

  • Aanleiding:
    Agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers neemt flink toe. Daarentegen is het aantal meldingen en aangiftes juist gedaald. Bestuurlijke koepels, beroepsverenigingen van politieke ambtsdragers, politieke partijen en anderen werken inmiddels nauw samen binnen het Netwerk Weerbaar Bestuur om te komen tot een passende aanpak. Hiervoor worden verschillende instrumenten aangereikt.

    Bespreekpunten:
    a)Uw wensen voor een op te stellen  handreiking/meldingsladder mee te geven; verwezen wordt hiervoor naar de Handreiking Agressie (Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur (zie bijlage)) en de daarin vermelde onderdelen.

    b)In aanvulling op de door het landelijke netwerk aangedragen model-protocollen een Flevolandse praktische invulling  te kiezen, te weten: te onderzoeken of het mogelijk is een beleid van ‘stop-gesprekken’ in te voeren (desnoods met getrainde ambtenaren of boa’s indien de politie geen capaciteit heeft); gekoppeld aan een rode kaarten systeem  e.e.a. op te nemen in een meldingsladder agressie en geweld en gekoppeld indien mogelijk aan de eigen huisregels vastgelegd in een handreiking.

    c)Kennis te nemen van de doelen en de uitgangspunten voor het op te stellen protocol agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers provincie Flevoland  of als alternatief een daarvan afgeleid stappenplan dan wel manifest.

    d)Te streven naar vaststelling van het in beslispunt 1 genoemde product dit najaar,  dus voor de verkiezingen op 15  maart 2023,  en dat middels een statenvoorstel aan PS voor te leggen ter vaststelling.

    e)Na het vaststellen van de handreiking /meldingsladder  op een nader te bepalen moment, maar nog in deze statenperiode voor 15 maart 2023, een statenbijeenkomst hierover te organiseren. Daarbij gebruik te maken van de expertise van het Netwerk Weerbaar Bestuur.

  • Aanleiding:
    In het huidige visie document van de griffie (uit 2018) is benoemd dat strategische advisering zich richt op majeure dossiers die bijdragen aan positionering van de Staten.

    Bespreekpunten:
    a)Kennis te nemen van het voornemen van de Statengriffie om de doorontwikkeling van strategische advisering uit te werken in de herijking van haar visie.

    b)Kennis te nemen van het stappenplan zoals in deze memo verwoord om te komen tot een herijkte visie op het Strategisch adviseren door de Statengriffie.

    c)Kennis te nemen van het voornemen om Staten,- en burgerleden middels een enquête te bevragen op het onderwerp Strategische advisering door de Statengriffie

  • Aanleiding:
    Op 4 september 2019 heeft de toenmalige fractie Forum voor Democratie een verzoek voor fractiekamers ingediend bij de Statengriffier. Deze wens is besproken in het Seniorenconvent.

    Bespreekpunten:
    a)Kennis te nemen van het feit dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van de fractiekamers;

    b)De exclusieve reservering van de kamer Urk en kamer Noordoostpolder voor de fractiemedewerkers te laten vervallen en de kamers tevens beschikbaar te stellen voor gebruik door de ambtelijke organisatie.

  • Aanleiding:
    Het gegeven dat niet alle fracties op grond van eenzelfde informatiepositie aan het debat deelnemen.

    Bespreekpunten:
    In hoeverre zijn de fractievoorzitters van mening dat de actieve informatieplicht zo dient te worden ingevuld dat alle relevante informatie en feiten door het college worden aangeleverd, voorafgaand aan besluitvorming?

    Aanleiding:
    De vele (onnodige) spoedmededelingen die door het college verzonden worden

    Bespreekpunten:
    In hoeverre vindt u dat het college te vaak spoedmededelingen verzendt? Bent u het met 50PLUS eens dat ‘spoed’ betekent: ik moet er nu gelijk naar kijken?

  • Aanleiding:
    Dit jaar zijn zowel de Statenconferentie als de geplande dialoogsessie GS/PS niet doorgegaan vanwege onvoldoende deelnemers.

    Bespreekpunt :
    Hoe zien de fractievoorzitters deelname aan deze dialoogsessies? Hoe kunnen we bij een volgende conferentie/dialoogsessie voldoende deelname garanderen, ervan uitgaande dat elke fractie waarde hecht aan een gesprek met andere statenleden los van de PS agenda? Idem dialoog tussen GS en PS anders dan via schriftelijke vragen of de interruptiemicrofoon?

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen